OBEZİTE CERRAHİ
PROF. DR. ADEM DERVİŞOĞLU
Obezite çok ciddi sağlık sorunlarına yol açan ve maalesef yaşam süresini kısaltabilen bir hastalıktır. Obezitenin tanımlanması ve sınıflaması için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO- World HealthOrginization) Vücut Kitle indeksi (VKİ) hesaplaması kullanmakta ve adeta tüm dünyada ortak bir dil oluşturmaktadır. VKİ 30’un üzerinde olan bireyler obez olarak değerlendirilir.
Obezitenin sıklığı tüm dünyada giderek artmaktadır. Dünya sağlık örgütünün öngördüğü rakamlar ise ürkütücüdür. 1960’ lı yıllarda % 10’un altında görülen obezite 2000 li yıllarda %30 lara ulaşmıştır ve bu ivmeyle artması durumunda 2030 yılında dünya nüfusunun yarısının obez olması beklenmektedir.
Obezite Nedenleri Nelerdir?
Obezite, enerji dengesinin bozulması sonucunda oluşmaktadır. Enerji alımının, tüketiminden fazla olduğu koşullarda enerji dengesi bozulmaktadır. Çeşitli davranış değişiklikleri, fizyolojik, psikolojik, genetik, medikal, endokrin ve terapötik nedenler obezitenin oluşumunda etkili olmaktadırlar.
Yaşla beraber fizik aktivitenin azalması ve sedanter yaşam veya spor yapanların iş değişikliği, sosyal etkiler ile bu alışkanlıklarını bırakmaları, sürekli evde oturma eğilimleri, düzensiz gıda alınması, öğün aralarında atıştırmalar, sık sık enerjiden zengin gıda ve içeceklerin tüketilmesi özellikle yağ içeriği zengin gıdalar ve alkol alınması gibi değişiklikleri, sonunda obeziteye neden olmaktadır. Psikolojik Faktörler; de obezitenin nedenlerindendir. Özellikle batı toplumlarında çok görülmektedir. Emosyonel stres, depresyon ve mental hastalıklar ile obezitenin ilişkisi bilinmektedir. Çünkü bu hallerde davranış bozuklukları yeme alışkanlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Endokrin Hastalıklardan; Hipotiroidizm, Cushing Sendromu, Tip 2 Diabet, Hipotalamik Tümörler ve bazı ender genetik sendromlar da obezite nedenlerindendir. Terapötik; olarak kullanılan bazı ilaçlar da obeziteye neden olabilmektedir. Bunlar, trisiklik antidepresanlar, steroid kontraseptifler, kortikosteroidler ve epilepside kullanılan valproatdır. Bütün belirtilerin dışında şüphesiz obezitenin önemli bir nedeni de ailevi yatkınlıkdır.
![](https://ademdervisoglu.com/wp-content/uploads/2021/10/portre.jpg)
Prof. Dr. Adem Dervişoğlu
Adem Dervişoğlu, 1966 yılında Rize Çamlıhemşin ‘de dünyaya gelmiştir. İlk ve lise eğitimini Ankara ‘da tamamlayan Adem Dervişoğlu; 1990 yılının sonunda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık, doktora ve yeterliliğini 1997 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır..
Obezite Hakkında Merak Edilenler | Soru Cevap
Obezite Hakkında Merak Edilenler | Soru Cevap Bir karar tüm
Ameliyat sonrası sarkmalar olur mu?
Ameliyat sonrası sarkmalar olur mu? Ameliyattan sonrası vücuttaki sarkmalarınızı belirleyen
Ameliyat Sonrası Sıvı Tüketimi
Ameliyat Sonrası Sıvı Tüketimi Ameliyattan sonrası hastaların uygulayacağı diyet mutlaka
Ameliyat sonrasi solunum ve uyku sorunlari
Ameliyat sonrasi solunum ve uyku sorunlari Hastalarımızın ameliyattan sonra kilo
Ameliyat sonrası tekrar kilo alınır mı
Ameliyat sonrası tekrar kilo alınır mı Obezite ameliyatlarından sonra tekrar
Bariatrik cerrahi
Bariatrik cerrahi Kimler tüp mide ameliyatına uygun değildir?Günümüzde bariatrik cerrahi
Diyabet hastaları obezite ameliyatı olabilir mi
Diyabet hastaları obezite ameliyatı olabilir mi Diyabet hastalarında da zaman
Diyet olmadan kilo verilebilir mi
Diyet olmadan kilo verilebilir mi Obezite ameliyatı yapıldıktan sonra hiçbir