Göbek Fıtığı - Prof. Dr. Adem DERVİŞOĞLU

Prof. Dr. Adem DERVİŞOĞLU

Göbek Fıtığı

Umbilikal Herni (Göbek Fıtığı) Nedir?
Göbek bölgesinde oluşan fıtıklara göbek fıtığı diyoruz. Göbek fıtıkları göbek deliğinin içinden veya hemen yakınında çıkar ve bir fındık büyüklüğünden-portakal büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilir. Fıtıkların yüzde 5 ile 10’ini göbek fıtıkları oluşturur.

Neden Oluşur?

Göbekte fıtığın çıktığı açıklık bölgesi doğumsal bir zayıf noktadır. Göbek fıtığının çıktığı yer, bebek anne karnındayken, anne ile arasındaki kan akımını sağlayan kordonun bebek karın duvarına girdiği yerdir. Doğumdan sonraki bir kaç gün tamamen kapanır; buranın tam kapanmaması sonucu çocuklarda göbek fıtıkları oluşur ya da erişkin dönemde ise eğer biz göbek bölgesini zorlarsak, ani eğilip kalkmak, ağır sporlar yapmak göbeği zorlar, bu zayıf alanda göbek fıtığı tekrar ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra şişmanlık, hızlı kilo alıp verme karın duvarını zorlayan faktörlerdir. Bu da göbek fıtığına neden olabilir. Kronik kabızlık ve öksürük de neden olabilir.

En Çok Kimlerde Rastlanır?

Göbek fıtıkları kadınlarda daha sık görülür ve en sık hamilelik sırasında hasta tarafından fark edilir. Gebelik, karın içi basıncını artıran bir durumdur bu nedenle göbek fıtıklarının oluşmasını kolaylaştırabilir. Gebelik döneminde rahim büyüdüğü zaman eğer göbek bölgesinde zayıf bir nokta varsa burası zorlanır ve fıtık ortaya çıkabilir.

Belirtileri nelerdir?

Göbekte ağrı ve dışarıdan görülebilecek büyüklükte şişlik

Nasıl Tanı Konur?

Muayene ile tanı konulur. Tanıdan emin olunamazsa ise ultrasonografi yapılır.

Tedavisi Nasıldır?

Umbilikal Herni (Göbek Fıtığı) Tedavisi Nasıldır?
Tedavisi cerrahidir. Kasık fıtıklarında olduğu gibi, fıtık tamirinde yamalar kullanılmaktadır. Gerek açık, gerekse laparoskopik ameliyatlar günümüzde kullanılmaktadır. Hastanın seçimi ve cerrahın tercihine göre değişebilir. Küçük fıtıksa (3 cmden ) açık ameliyatları tercih edilebilir. Kişinin erken işe dönme ve estetik kaygısı varsa, fıtığı büyükse laparoskopik ameliyatları tercih ediyorum. Küçük fıtıklarda laparoskopik yöntemle hem karında açılan 3 tane laparoskopik girişin, hem de kullanılan yamamın maliyetinden dolayı tercih etmiyorum . Ortalama 7-10 günde normal günlük yaşamına döner. İki hafta sonra yavaş koşular yapılabilir. Ani hareketler, ağır yük kaldırmaktan amelitar sonrası erken dönemde hastanın sakınmasını istiyoruz.
Günümüzde gerek açık, gerekse laparoskopik yöntemde yama kullanılması nedeniyle tekrarlama ihtimali % 2 -3 gibi çok düşük bir orandır.

Tedavi Edilmemesi Durumunda Hangi Sağlık Sorunlarına Yol Açar?

Göbek fıtıkları büyüdüğünde, artan oranda fıtık boğulması riski taşır. Diğer fıtklara göre göbek fıtıklarının boğulma riski daha fazladır. O nedenle küçük dahi olsalar göbek fıtıklarını onarmak daha doğru olacaktır. Daha önceleri, uzanınca veya elle içeri itince kaybolan fıtık, artık içeri girmiyorsa, acil bir durum olan fıtık boğulması ağrı ve bölgede kızarıklık da yapar. Fıtık boğulması ise bağırsak çürümesine sepsise ve enfeksiyonlarına neden olur.

Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Fıtıkta Nasıl Tanı Konur?

Göbek Fıtığı Tedavisi Nasıldır?

>> Bu bölüm ile ilgili diğer konular