Fibrokistik Değişiklik
Fibrokistik Hastalık Nedir?
Fibrokistik meme, kadınlarda sık görülen memede kitle, ağrı, akıntı gibi yakınmalara neden olabilen iyi huylu bir hastalıktır. Geçmişte hastalık olarak tanımlanırken, artık fibrokistik değişiklik olarak isimlendirilmektedir. Tüm yaş gruplarında görülebilirse de, en sık 30 – 50 yaşlarında görünür. Toplumun kadınların yaklaşık % 60’ın da geliştiği tahmin edilmektedir
Neden Oluşur?
Fibrokistik meme değişikliklerinin nedeninin kadınlardaki adet döngüsünde meydana gelen hormonal değişimlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Fibrokistik meme değişikliği olan bayanlarda adet dönemlerinde oluşan değişiklikler daha belirgin oluşur.
Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?
Hastaya ilk başta fizik muayene ile değerlendirilir. Memenin yapısı, ele gelen bir kitle olup olmadığı değerlendirilir. Hastanın yaşına göre mamografi ve / veya ultrasonografi yapılması gerekir. Ultrasonografide komplike veya kompleks kistlerde gerekli görüldüğü taktirde, biyopsi ihtiyacı oluşabilir. Ailede meme kanseri bulunması ve memede şüpheli lezyon varlığı gibi bazı özel durumlarda tetkik süresi değişebilmekte ve manyetik rezonans inceleme (MRI) de önerilmektedir.
Fibrokistik meme hastalığı olan kadınların çoğunun tedaviye ihtiyacı yoktur. Tedavide ağrı ve rahatsızlığı gidermek için bazı önlemler ve ilaçlar alınabilir. Ağrı ve gerginlik hissini azaltmak için destekleyici sütyenler kullanılabilir. Bilimsel bir kanıt olmamakla birlikte kafein alımını sınırlamanın, düşük yağlı diyet yemenin, vitamin ve mineral güçlü besinleri kullanmanın şikayetleri azalttığına inanırlar. Ağrı şikayeti devam eden hastalarda , ağrı kesiciler genellikle fibrokistik meme hastalığında yaşanan ağrı ve rahatsızlığı gidermede etkilidir.
Fibrokistik hastalık nedeniyle takip edilen kadınların, memelerinizde yeni veya farklı kitleler varsa, meme başınızdan kanlı bir akıntı geliyorsa, ,kızarıklık veya meme üzerindeki deride kırışma ve meme ucunda içe çekilme veya yön değişikliği varsa mutlaka doktora başvurmayı ihmal etmemelidirler. Fibrokistik meme hastalığı kanseri tespit etmeyi daha zor hale getirdiği için, meme muayenesi için düzenli olarak doktor kontrolünde olmaları faydalıdır.
Kanser Açısından Risk Faktörümüdür?
Fibrokistik meme tehlikeli değildir, oluşturduğu şikayetler ile rahatsız edici bir durumdur. Fibrokistik meme, kansere yakalanma riskini artırmaz. Memede oluşan değişiklikler meme muayeneleri sırasında kanserli kitlelerin bulunmasını ve algılanmasını zorlaştırır. Bazı durumlarda bu alanlarda görülen bazı patolojik değişimler memede kanser gelişme riskini arttırır. Ayırıcı tanı için biyopsi gerekebilir.