Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? - Prof. Dr. Adem DERVİŞOĞLU

Prof. Dr. Adem DERVİŞOĞLU

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tüm diğer ameliyatlarda olduğu gibi, burada da hastalar sağlıklı beslenme kuralları ve düzenli egzersiz gibi önerilerimize uymadıklarında kilo kaybı yavaşlayabilir ve hatta geri kilo alımı görülebilir.

Ameliyat hastaların normal beslenmeye geçmeleri 6-8 haftayı almaktadır. Hastalar öncelikle sıvı gıdalar ile başlarlar. 1-2 haftalık alışma dönemleri sonrasında blendirize ürünler, yumuşak gıdalar ve normal gıdalar şeklinde devam etmektedir. Beslenmede öncelik proteinlerde olmalıdır. Günde en az 60 gr protein almalısınız. Yemekten 30 dakika önce veya sonar su içmelidir. Ölü’ işlenmiş yemeklerden, fast food’dan, kolay ve hazır yemeklerden uzak durulmalıdır. Hayatınızın geri kalan bölümü için, yapacağınız plan “Önce Protein, ardından kalsiyum, sonra vitaminli, lifli ve posalı sebze/meyveler” olmalıdır.

Günde En az 6-8 bardak su tüketmelidir. Su dışında hiçbir sıcak ya da soğuk içecek su ihtiyacınız yerine geçmeyecektir. Günlük su tüketiminiz sadece sağlıklı beslenmeniz için değil, böbrek fonksiyonlarınız, cildiniz ve sinirleriniz için de hayati ihtiyaçtır.

Öğün atlamamalıdır. Uzun süre aç kalınmamalıdır. Günde en az 3 ana öğün ve en az 1–2 protein ağırlıklı ara öğün yapmalıdır. Hastalar 4 saatten daha fazla aç kalmamalıdır. Gıdalar iyi çiğneneyek tüketilmelidir. Katı gıdalar sıvılar ile birlikte alınmamalıdır. Sıvılar yemekten yarım saat once veya sonra alınmalıdır. Gazlı içecekler alınmamalıdır. Ameliyat olduktan sonra kişilerin yemeklerde gazlı içecek içme ihtimali daha yüksektir ve işte bu gazlı içecek ile yemek bileşimi sizi sonunda geri kilo almanıza neden olacaktır. Hamburger ve patates kızartması vb gıdalardan vazgeçmek gerekir.

Özellikle ilk altı ayınızda alkolün asit ve kalori seviyesinden kaçınmak gerekir. Midenizin büyük bir bölümü çıkartıldığı ve/veya bağırsaklarınız yarıdan kesilerek bypass yapıldığı ve bu durumda vitamin almaya gereksinim vardır.

Abur cubur gıdaları ara atıştırmalık olarak kullanmamak gereklidir. Aldığımız karbonhidrat kaliteli (kompleks karbonhidrat) olmalıdır. (Meyveler, kuru meyveler, kuru baklagiller, lifli gıdalar, yulaf)

>> Bu bölüm ile ilgili diğer konular